INNEHÅLL FRÅN MERRELL – VÄRLDENS LEDANDE TILLVERKARE AV HIKINGSKOR

Hikingskor som gör höstens vandringar extra härliga

Hösten med regn och rusk ställer höga krav på skorna – oavsett om du går med hunden i skogen, vandrar i tuff terräng eller promenerar med barnvagnen i stan.
Merrell lanserar nu nya hikingskor med Gore-Tex som stänger ute allt vatten – samtidigt som skorna är optimerade för bra grepp och god komfort. Därtill är de snygga och smidiga som sneakers.
– Lätta och stabila skor med bra dämpning gör vandringen roligare och skönare för hela kroppen, säger Annelie Pompe, äventyrare.

>> Ta en titt på höstens bästa hikingskor här

Hiking, eller vandring, är en trend som vuxit stort de senaste åren, inte minst under pandemin. Vi ger oss ut i skog och mark för att få frisk luft, motion och för att koppla av och umgås.

– Det är tydligt att många svenskar som upptäckt hiking nu efterfrågar skor med flera funktioner – som är hållbara, vattentäta, stabila och sköna, säger Adam Svensson, Merrells nordiska marknadschef.

Stabila vandringsskor med sneakerskänsla

Amerikanska Merrell är världens ledande tillverkare av skor som passar för vandring. Modellerna är skräddarsydda för den nya generationens outdoormänniskor som är vana vid sneakers i stället för traditionella tyngre kängor.

– Våra premiumskor kostar något mer, men är en hållbar investering. Du får skor som skyddar mot vatten och håller fötterna torra, som är stabila med bra grepp och maximal komfort och håller flera säsonger, säger Adam Svensson och fortsätter:

– Skorna har samtidigt designen och känslan från sneakers – de är lätta och snygga, känns snabba och har skön passform. Därför passar de lika bra på jobbet eller på ett kafé som på promenaden med barnvagnen eller hunden.

Risken med joggingskor

Idag väljer många löparskor när de ger sig ut för att vandra. Men löparskor är inte anpassade för att gå på stigar och över stock och sten.

– Löparskor blir blöta och slits ut. Dessutom orkar du mindre, och riskerar att skada dig, eftersom skorna inte är gjorda för vandring i naturen. Våra vandringaskor har de tekniska produktegenskaperna som gör vandringen både härlig och säker, säger Adam Svensson.

”Trist att bara vandra där det är torrt”

Äventyraren Annelie Pompe älskar att jogga, vandra och klättra i naturen.

– Jag gillar inte asfalt, naturen är som en magnet för mig – och bra skor är avgörande för naturupplevelsen. Mitt tips är att alltid ha vandringsskor med Gore-Tex – det är ofta blötare än vad man tror på marken, även soliga dagar. Vandringen blir trist om du bara kan gå där det är torrt, säger Annelie och fortsätter:

– Merrells skor med Vibram-sula ger världens bästa grepp. De är också stabila, mjuka och lätta. Det blir enklare och roligare att vandra, och skönare för hela kroppen. Du slipper oroa dig för att halka och skada dig. Jag använder Merrell-skor både när jag joggar, vandrar och klättrar. De är också snygga att ha till vardags.

Skor för underbar vandring i höst

Här är tre skokollektioner som passar extra bra under höstsäsongen. Alla tre har en kollektion för kvinnor och en för män och finns i flera färger.

MQM 3 GTX – efterlängtad nyhet

I höst släpps tredje generationen av Merrells populära serie MQM som står för Moving Quickly in the Mountains. De här skorna är stabila nog för vandring i ganska tuff terräng och har tillräckligt bra grepp för klättring. Samtidigt passar de lika bra för vardagspromenaden. De har en ny greppvänlig Vibram-sula och ett snörningssystem för en förbättrad låst passform och är utrustade med Gore-Tex-membran som gör skorna vattentäta. Mellansulan gör det bekvämt att gå på de flesta underlag och luftkudden i hälen dämpar hårda stötar. En extra greppzon vid tårna ger den perfekta kombinationen av friktion och grepp.

Skosnören, foder och webbing är av 100% återvunnet material.

>> Läs mer om MQM 3 GTX

Agility Peak 4 GTX – ny modell med Gore-Tex

Mycket populär trailrunningsko som i höst kommer med en uppgraderad version med Gore-Tex som håller fötterna torra oavsett väder. Skon är vadderad och greppvänlig, designad för dig som vill ha mycket skydd även på de tuffaste stigarna. Version 4 uppdaterades med en tjockare mellansula av dämpande FloatPro-skum och en ny Vibram-yttersula för ännu bättre grepp på stenar och både våta och torra ytor.

Fodret är av 100% återvunnet material.

>> Läs mer om Agility Peak 4 GTX

Testvinnaren Moab Speed GTX

Merrells skomodell Moab har sålt i otroliga 25 miljoner exemplar. 2021 lanserades Moab Speed GTX där en Vibram-yttersula adderats för bästa grepp och en mellansula med FloatPro-skum för maximal dämpning. Lägg därtill ett membran av Gore-Tex – och du har en vattentät sko som känns snabb, har fantastiskt grepp och skön passform. Utemagasinet, Sveriges ledande frilufts- och äventyrsmagasin, har utsett Moab Speed GTX till bästa vandringskon.

Återvunnet material i skosnören (100%), foder (50%) och yttersulan (30%).

>> Läs mer om Moab Speed GTX

Så fungerar Gore-Tex

Materialet Gore-Tex skyddar skorna mot vatten, samtidigt som det släpper ut fukt och gör att skorna kan andas; fötterna håller sig torra och sköna. Gore-Tex-membranet består av över 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter, 20 gånger mindre än en vattendroppe, vilket innebär att vatten inte kan tränga in.

Om Annelie Pompe

Äventyraren Annelie Pompe har bland annat gjort ”seven summits” – det vill säga bestigit det högsta berget på varje kontinent – och slagit världsrekord i fridykning. 2010 tog hon ett djupt andetag och firades sedan 126 meter rakt ner i Röda Havet, djupare än någon annan kvinna i världen gjort. Ett halvår senare besteg hon som första kvinna Mount Everests topp via bergets norra sida.

>> Ta en titt på höstens bästa hikingskor här

Läs mer

Vintervandring – så hakar du på den nya trenden

Superäventyraren Annelie Pompe: Så förbereder du dig för små och stora utmaningar

Mer än bara en hikingsko – här är hemligheten bakom testvinnaren