INNEHÅLL FRÅN MERRELL – VÄRLDENS LEDANDE TILLVERKARE AV HIKINGSKOR

Skicka in dina gamla Merrell-skor som återanvänds till nya skor

Nu kan du ge dina gamla favoritskor från Merrell nytt liv. Skorna fräschas upp och säljs på nytt – eller återvinns för att bli nya produkter.

Med hjälp av initiativet ReTread ger Merrell gamla skor chansen att uppleva fler spännande friluftsäventyr – och förhindrar samtidigt att de hamnar på soptippen. Kampanjen är en del av den amerikanska skotillverkarens hållbarhetsplattform, där alla produkter ska innehålla återvunna, organiska eller förnybara material år 2025.

– Skicka tillbaka dina begagnade Merrell-skor till oss utan kostnad, oavsett hur slitna de är. Vi ser till att skorna hittar ett nytt hem eller återvinns till nya skor. Som tack ger vi rabatt på ditt nästa köp på merrell.com, säger Adam Svensson, nordisk marknadschef.

Redan i dag går det att köpa rengjorda och omsorgsfullt restaurerade Merrell-skor direkt från webbplatsen – från nyare modeller till gamla favoriter. Samma skor, nya äventyr helt enkelt. Och med samma kvalitet, prestanda och hållbarhet som du kan förvänta dig av nya skor – men till en bråkdel av priset.

Räddar 300 000 skor från soptippen

De skor som är bortom all räddning återanvänds i stället för att tillverka nya skor. Vissa sulor återvinns också i form av mjukt markunderlag på lekplatser.

– För oss är det oerhört viktigt att skydda vår gemensamma natur, både den precis runt husknuten och globalt. Redan idag är en stor andel av våra nytillverkade skor gjorda av återvunna, organiska och förnybara material. Om bara några år gäller det hela sortimentet, samtidigt som vi på global nivå räddat 300 000 skor från tippen och gett dem nytt liv, säger Adam Svensson. 

Merrells cirkulära hållbarhetssatsning är en pågående resa, så 2025 är inte slutpunkten, fortsätter Adam Svensson:

– Vi vill lämna mindre fotavtryck och bevara naturen till kommande generationer. Så vi letar hela tiden efter nya sätt att väcka liv i material som annars hade slängts. Från textilier som tillverkats av gamla PET-flaskor eller plast från havet, till att olika delar av våra skor tillverkas av restmaterial från vår produktion.

Tre tips på skor med återvunnet material

Ett exempel på en produkt som är gjord av återvunnet material är terränglöparrskon Agility Peak 4 Eco Dye, där snören och yttersulor dessutom har färgats i en process som använder väsentligt mindre vatten och energi. Snören, band och fotbäddsöverdrag består till 100 procent av återvunnet material medan 95 procent gäller för resten av skon.

Inom Eco Dye-kollektionen finns också en specialutgåva av trailfavoriten Moab Flight, där både ovandel och snören är tillverkade av 100 procent återvunnet material, medan resten av skon består av 30–50 procent återvunnet material.

Skum från alger i skorna

En annan spännande lösning återfinns inom Bloom-serien, som delvis tillverkas av biomassa från övergödda vattendrag. Merrells uppdaterade vattensportsko Hydro Moc (som Merrell tillverkar i samarbete med företaget Bloom) består av ett egenutvecklat FloatProTM-skum där 10 procent har producerats av alger.

– Sjöar som drabbats av algblomning renas och vi får ut en gummiliknande biomassa som injiceras i skorna och gör dem mjukare. Det är en äkta win-win, eftersom vi tillverkar en sko för vattensport i delvis återvunnet material och samtidigt bidrar till renare vatten, säger Adam Svensson.

Läs mer

Vintervandring – så hakar du på den nya trenden

Superäventyraren Annelie Pompe: Så förbereder du dig för små och stora utmaningar

Mer än bara en hikingsko – här är hemligheten bakom testvinnaren